Za dobrým vínem z Moravy stojí Advento Maxi

Vinařské práce jsou v plném proudu. Vinaři sklízejí plody svého celoročního snažení a lisují první letošní vína. Na rodinném vinohradu v Ratíškovicích u Hodonína již řadu let pomáhá i Advento Maxi. Zajeli jsme se zeptat rodiny Koplíkových, jak jsou spokojeni s výkonem elektrické pracovní tříkolky.

 

„Je mrštný, blbuvzdorný, snadno se ovládá a využiji jej u všeho co dělám na vinohradu i mimo něj,“ začíná své líčení o Adventu Maxi pan Josef Koplík, majitel vinařství.

Pana Koplíka s jeho manželkou jsme zastihli těsně před zahájením podzimní sezóny. Na ¾ hektaru se starají o 3 500 keřů révy vinné , kde je vysázeno 19 odrůd. Občas jim přijedou pomoci děti a vnoučata. Manželé víno také dále zpracovávají. „Práci ve vinici a s vínem vnímám jako koníček, kterému se věnuji téměř celý život, jeho prodejem svým známým pokrývám maximálně náklady na výrobu,“ upřesňuje Josef Koplík.

S péčí o vinohrad v Ratíškovicích pomáhá i elektrická tříkolka Advento: „Před pěti lety jsem si pořídil Advento s jehož výkonem a přínosem jsem byl spokojený natolik, že jsem si dva roky dozadu pořídil model Advento Maxi,“ říká Josef Koplík. Výhodou těchto strojů je jejich rozměr a váha, kdy se tříkolky bez problémů vejdou mezi řádky a zároveň neudusávají půdu. „S Adventem se nemusím starat o to, zda jsem si vzal potřebné nářadí pro práci, mám jej schované v prostoru pod sedadlem. Do přepravního prostoru mohu dát cokoliv, od nářadí, přes bedny s hrozny, rosič, až po vnoučata s babičkou a vzít je na projížďku,“ upřesňuje p. Koplík využití stroje. „Stroj se tu po celý rok nezastaví, používám jej v zimně při řezu vinohradu, na jaře při postřicích, v létě při rutinních činnostech na vinohradu i mimo něj a na podzim samozřejmě při sklizni hroznů. Vozím s ním nepořádek na místní skládku, ale také s ním sklízím např. švestky, převážím věci a mnoho dalšího. Stroj je stabilní, nehrozí jeho převrácení a zároveň je mrštný, takže pohodlně prokličkuji, kde je potřeba. Na souvrati mezi řádky nepotřebuji prostor a hravě se vytočím.“ Pan Koplík na stroji vyzdvihuje i fakt, že tříkolka je snadno ovladatelná a může jej řídit prakticky kdokoliv. „Dieselový motor není vhodné pořád startovat, elektromotoru to nevadí, např. při prostřihávání vinohradu je tak Advento nedocenitelným pomocníkem, kdy si popojíždím dle potřeby. Navíc má pomalý a plynulý rozjezd, což je také obrovská výhoda,“ dodává vinař.

Z pohledu komfortu upozorňuje pan Koplík na skutečnost, že je potřeba mít na paměti, že se jedná o pracovní stroj: „Je tichý a nemusíte čichat výfukové plyny, během deště počítejte s tím, že zmoknete a při jízdě na delší vzdálenost doporučuji mít brýle. Stroje se ale řídí pohodlně a upravil jsem si přední sedátko tak, abychom se sem vešli s manželkou oba a mohli pracovat zády k sobě, každý na svém řádku,“ vyjmenovává Josef Koplík.

Zajímalo nás, jak ve vinařství hodnotí výkon Adventa MAXI? „Za příplatek jsem si pořídil druhou baterii, zejména při vyvážení nepořádku na místní smetiště, kdy jedu plně naložený 400 kg 6 km, jsem měl obavy, zda s jednou baterií dojedu. I proto byla druhá baterie pro mě jasná volba. V zimě i v létě vydrží stroj pracovat řadu hodin bez omezení a včas mi hlásí, pokud potřebuje dobít. Dobíjím jej okamžitě, po skončení prací, a nabití jedné baterie trvá 4-6 hodin. Přes noc se stroj dobije a ráno s ním můžu vyrazit zase do terénu.“ A jak je to s péčí o stroj? „Je to jako starat se o kolo, občas ho umyjete, zkontrolujete kola, brzdy a víc není třeba. Z mého pohledu je to jednoduchý, blbuvzdorný stroj s uplatněním všude tam, kde lidi něco dělají. Vždy pro něj najdete práci a Advento vám s ní spolehlivě pomůže.“

Pokud jde o náklady na provoz, přiznává pan Koplík, že každá mince má dvě strany. „Pokud se na to podívám z pohledu ceny za dobíjení, jde o minimální náklady ve srovnání se spalovacími motory, a to i přes zdražování energií. S mým pracovním nasazením a v pracovních podmínkách, v jakých se pohybuji, však musím přibližně každé dva až tři roky vyměnit baterie,“ říká pan Koplík a dodává: „I tak se jedná o řádově nižší náklady ve srovnání se stroji na spalovací pohon.“

Po několika hodinách povídání s panem Koplíkem a jeho ženou jsme odjížděli z vinohradu s vědomím, že Advento Maxi ve vinohradu i mimo něj odvádí kus poctivé práce, kterou na jejím konci může ocenit každý, ke komu se dostanou lahve s vínem z rodinného vinařství.

Rodině Koplíkových přejeme mnoho úspěchů a mnoho spokojených pracovních hodin s Advento Maxi.

 

×

Splátková kalkulačka ESSOX