Elektrická čtyřkolka vrátí seniorům svobodu pohybu

Když jsme zdraví, ani si neuvědomujeme, že může být překonávání vzdáleností po městě problém. Nastoupíme do autobusu či tramvaje a kam potřebujeme v klidu dojdeme. Jenomže s přibývajícími léty nebo po úrazu může být tento „normál“ najednou pryč. Abyste se vy nebo vaši blízcí nemuseli vzdávat samostatnosti, jsou tu elektrické tříkolky a čtyřkolky.

 

Právě samostatný pohyb vnímají senioři a lidé s pohybovými problémy jako největší problém. Neustále se musí spoléhat na okolí, které je dopravuje z bodu A do bodu B. Tak samozřejmá věc, jako si sám dojít na nákup nebo k lékaři pro ně znamená stres. Většina z nich má totiž pocit, že svou rodinu a blízké obtěžuje nebo, že jim přidělává starosti, i když to tak ve skutečnosti není.

 

Svoboda pohybu

Díky elektrickým vozítkám pro seniory se však mohou zase svobodně pohybovat po městě, obchodech i v přírodě. Kromě toho, že se opět stanou mobilními, vrátí se jim i tolik vytoužená svoboda a nezávislost. Oproti elektrickým vozíkům pro seniory mají elektrické čtyřkolky celou řadu výhod. Jsou užší, tudíž s nimi bez problémů projedete uličkou v obchodě nebo chodbou u vás doma. Lépe se s nimi manévruje a na jedno nabití mají dojezd až 40 km.

 

Nemusíte se obávat, že by vás čtyřkolka neuvezla, její maximální provozní nosnost obvykle bývá 140 kg. To znamená, že s klidem můžete na procházce svézt i vnoučata, která si takovou jízdu rozhodně nenechají ujít.

 

Bezpečně a rychle po městě i do přírody

Nemusíte se bát, že byste se městem řítili nějakou závratnou rychlostí, zpravidla mívají elektro skútry maximální rychlost 25 km/hod, což je tak akorát pro rychlejší přesun po městě, ale jet můžete samozřejmě i pomaleji, záleží na vašem uvážení, schopnostech a sebevědomí.

 

Skvělé je, že k provozu elektročtyřkolky nepotřebujete řidičské oprávnění, ani jiné potvrzení, jezdit na ní opravdu mohou úplně všichni. Díky kvalitním nafukovacím pneumatikám si tak můžete užívat i procházky s přáteli a rodinou po parku nebo v lese. Ideální jsou pro ně však lehčí terény a zpevněné cesty.

 

Když se tedy rozhodnete, že je elektrická čtyřkolka pro vás to pravé, měli byste si promyslete několik zásadních věcí:

 

1.      Jak daleko a v jakém terénu budete jezdit?

Jiný typ se hodí do interiéru lázeňských domů, bytů a domovů důchodců a jiný je potřeba do terénu. Interiérové skútry jsou skladné, vejdou se do výtahu a můžete je s klidem parkovat doma, ale na druhou stranu si neporadí s obrubníky a mají na jedno nabití dojezd kolem 10 až 15 km.

 

Když se chcete s čtyřkolkou vydávat ven, bude lepší pořídit si městský skútr, který si poradí s nižšími obrubníky, kočičími hlavami a lehčím terénem. Obvykle na jedno nabití ujedou 20 až 40 km. Komplikovanější však bývá jejich skladování.

2.      Tříkolka nebo čtyřkolka?

Tříkolky jsou obratnější a lépe se s nimi manipuluje, ale čtyřkolky jsou zase stabilnější v terénu, kde je sklon. Při nákupu byste měli tedy zvážit i tento parametr.

3.      Kde budete skútr skladovat?

Místo, kde budete mít uskladněnou elektročtyřkolku by mělo být suché, kryté a měl by tam být přívod elektrického proudu. Změřte si šířku dveří a ověřte, že se pohodlně dostanete do výtahu nebo do garáže.

4.      Budete vozit čtyřkolku autem?

Některé čtyřkolky se dají pohodlně rozložit a převážet, ale větší skútry se do auta nevejdou. Je proto nutné se rozhodnout před nákupem, jaké máte preference.

5.      Tělesné proporce

Tříkolky a čtyřkolky mají svou maximální hmotnost, při nákupu byste měli vzít v potaz i to, jestli má skútr dostatečnou nosnost.

 

Parametrů, které byste měli vzít při výběru v úvahu je jistě ještě mnohem víc, ale tyto základní vám pomohou rozhodnout se tak, abyste nelitovali a užili si každý den mnoho a mnoho šťastných kilometrů.

×

Splátková kalkulačka ESSOX